Impressie van een bezoeker van OEPZ

Het was op zondagochtend 20 maart al vroeg onrustig in het anders zo rustige Eefde. Sporters in hardloopkleding van alle leeftijdscategorieën , ondernemers met aanhangers, een muziekkorps, een EHBO Caravan, een brandweerwagen, verkeersregelaars,  publiek en zelfs een wethouder maken de Schoolstraat tot een onrustige mierenhoop. Oeps, wat is hier aan de hand? OEPZ, dat is er aan de hand.
09.30 uur. Buiten is de sportieve tak druk in de weer om zich klaar te maken voor de eerste OEPZ loop o.l.v. Sport88, Binnen zijn zo’n 30 Eefdese ondernemers, sport verenigingen en maatschappelijke organisaties druk bezig de stands klaar te maken om zich te presenteren aan het Eefdese publiek. 
10.15 uur. Zo’n 15 jeugdige lopers starten voor hun 2 km wedstrijd. Weggetoeterd door Concordia en wethouder Trix v.d Linde. Na 10 minuten zijn ze allemaal moe, trots en veilig terug bij de finish.

Winnaar en fietser

Winnaar 2 km Tijn van der Zee                                                           Foto: Rene Brigg

11.00 uur. Vijfenveertig lopers starten voor de 5 of 10 km loop, op aangeven van wethouder, muziekkorps en winnaar Tijn.
11.01 uur. De Bedrijvenmarkt, het hart van OEPZ, opent en het publiek stroomt binnen in garage Lenselink. Iedereen mengt zich tussen de kramen. Wethouder v.d. Linden en Bea Reuver van Stichting Ondernemersbelangen Eefde maken een uitgebreide rondgang langs de deelnemende ondernemers en instellingen.

Image6 

Het is net een ouderwetse dorpsmarkt waarbij het  aanwezig zijn en elkaar ontmoeten belangrijker is dan de handel. De daarbij behorende gesprekken zijn dan ook als zodanig. Verassende ontdekkingen en ‘oude koeien’ en           dorpsroddels worden uitgebreid besproken.

Goh wist je dat: dat bedrijf dat ook heeft, doet het bedrijf van …. Niet mee. Heb je gehoord dat het bestuur van de Dorpsraad is opgestapt, heb je gezien dat buurvrouw Jansen op zondag de was buiten hangt, Dat Tante Truus haar heup gebroken heeft en nu in het ziekenhuis ligt, Wist je dat we vroeger een braderie hadden en daarvoor de paardentram ook door de Schoolstraat kwam. Geen onderwerpen om Hart van Nederland mee te vullen maar oh zo belangrijk om het hart van Eefde kloppende te houden.

Bijna ongemerkt komen de Hardlopers weer binnen en mengen zich met hun supporters ook onder de massa. De kinderen zijn ondertussen druk met het versieren van taartjes,  de lego in de legotheek-stand, ponyrijden, mee met paard en wagen, hoog in de cabine van een grote vrachtwagen en niet te vergeten gratis suikerspin en popcorn. Zij voorkomen dat minder geïnteresseerde ouders snel kunnen vertrekken en zich toch maar overgeven aan de algehele gezelligheid. Het is een drukke levendige boel onder begeleiding van Concordia die om 13.00 uur  plaats maakt voor de Band Midlife Crises. Rockend en swingend gaan we de middag in en blijft het onverminderd druk.
Concordia bij opening Image19

 

 

 

 

 

Gelegenheidsorkest Concordia                                 Midlife Crises         foto's Rene Brigg

16.00 uur
. De band stopt. Het publiek keert huiswaarts. De standhouders ruimen hun kramen leeg. De organisatie breekt de tent af en veegt de garage aan. OEPZ 2016 is voorbij.

17.00 uur. Het is weer rustig in het altijd zo rustige Eefde. Niets is veranderd, of toch wel? Ik weet het zeker, Eefde leeft weer!